تازه ها

تاریخچه روز سروش و جشن سروشگان

تاریخچه روز سروش و جشن سروشگان

تاریخچه روز سروش و جشن سروشگان

جشنی ایرانی در تقویم باستانی میهن عزیزمان ایران

فروشگاه شومینه آرا ، مفتخر است روز سروش را که مصادف است با هفدهم فروردین ماه به تمام ایرانیان و پارسی زبانان در سرتاسر ایران عزیزمان تبریک بگوید.

در تقویم باستانی ایرانمان ، هفدهم هر ماه ، ماه سروش به معنای وحی یا الهام گرفتن شناخته شده و در تاریخ ایران باستان ثبت می باشد.

اصطلاحا به جشن سروش ، سروشگان یا جشن هفده روز نیز گفته می شود ، جشن های باستانی مانند سروشگان فارغ از تفاوتهای مذهبی و قومیتی اهمیت بسیار زیادی برای ایرانیان داشته است، در واقع سروش یکی از ایزدان ایران باستان گفته می شده و به نگهبان بیداری یا کسی که از خداوند پیامرسان است گفته می شود.

سروش ایزدی است که زمزمه کردن (نیایش) را به مردم آموخت. او ایزدی است که قبل از طلوع آفتاب بانگ زده ومردم را برای نیایش پروردگار فرا می خواند.

در واقع یکی از نمادهای سروش فارغ از مبحث معنویت آن ، نماد مادی خروس می باشد که با بانگ بامدادی مردم را به ستایش و پرستش خداوند یکتا دعوت میکند ، و بر نظم جهان اشاره دارد.

اولین بار او بود که عبادت پروردگار را آغاز نمود ، آن را به مردم آموخت و پیش از برآمدن خورشید، مردم را برای نیایش فرا خواند. براساس آداب روز جشن سروشگان باید بدانید که او بود که پنج گانه های زرتشت را سرود.

او اعمال انسانها را به همراه دو ایزد دیگر می سنجد و به نیکوکاران پاداش می دهد، مراقبت بر نظم جهان دارد و نگاهبان پیمانهاست.

او بر بلندای البرز کوه کاخی با هزار ستون دارد که به خودی خود روشن است.

او گردونه ای در آسمان دارد که چهار اسب درخشان تیزپا با سم های طلایی آن را می رانند و دشمنان خود را در هر کجایی که باشند، دستگیر می کند

فردوسی در شاهنامه در مدح سروشگان می گوید:

ز گیتی برآمد سراسر خروش
به آذر بد این جشن روز سروش

 

حافظ نیز سروش را روح القدس می خواند:

چه گویمت که به میخانه دوش مست وخراب
سروش عالم غیبم، چه مژده ها داده است

عفو الهی بکند کار خویش
مژده رحمت برساند سروش

بیار باده که دوشم سروش عالم غیب
نوید داد که عام است فیض رحمت او

برخی از صفات سروش در اوستا به قرار زیر است:                           

قوی بازو ،چست و چالاک ، چابک ترین در میان جوانان ، شهریار جهان، دارنده ی سلاح سخت، دارای سلاح آخته، دارای ابزار مینوی یعنی “اهونور” ، “یسنوکرتی” و “فشوشومانتره” ،”تنومانتره” یعنی دارای پیکری با کلام مقدس ، پاک ترین و رد (:سرور) پاکی ،  دارای اندیشه ای والا ، خوش سخن ، نگهبان آفریدگان، پاسبان سرار گیتی و پناه دهنده ی بینوایان .

شومینه آرا جشن سروش یکی از زیباترین جشنهای باستانی ایران کهن را بعنوان نماد زیبایی بهار تبریک به سهم خود تبریک می گوید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.